Kiimassuon jätekeskus
kuormien vastaanotto

Avoinna tänään 7-18

 
 
Blogi | Kasalla

Blogi | Kasalla

18.12.2018

Vain muutos on varmaa


”Mikään ei tule olemaan niin kuin ennen. Maailma tulee muuttumaan nopeammin kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa. Kukaan ei tiedä miten, mutta se tapahtuu jo nyt”. Näin totesi Riku Rantala Rambollin järjestämässä Sivuvirroista kannattavaa liiketoimintaa -seminaarissa Allas Sea Poolissa marraskuun lopussa. Seminaarissa oli paljon mielenkiintoisia esityksiä ja ehdottoman kruunun tilaisuudelle antoi Rikun esitys viimeisenä. Se sai ajattelemaan. Miten pysyn muutoksen vauhdissa mukana? Robotiikkaa tai keinoälyä en osaa kehittää, mutta mitä voin tehdä omalta osaltani?

Väestönkasvu ja kasvava kulutus ovat johtaneet kestävyyskriisiin, joka näkyy luonnonvarojen rajallisuutena ja ilmastonmuutoksena. Lempiartistini Cheekin sanoin, ”Kuka muu muka”, meidän kaikkien on laitettava kortemme kekoon. Suomen Erityisjäte on jo vuosia käsitellyt jätteenpoltosta jäljelle jäävän materiaalin ajatuksenaan palauttaa se hyötykäyttöön ja siten vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Tämä vuosi 2018 on ollut erityisen merkityksellinen ja palkitseva, sillä käsittelemämme jätteenpolton pohjakuona on nyt löytänyt paikkansa maarakennusmateriaalina. MARA-asetuksen rekisteröintimenettelyn kautta Seinäjoen Puutarha Oy ja JS Maatila Oy Kurikassa ovat hyödyntäneet noin 50 000 t käsiteltyä jätteenpolton pohjakuonaa maarakentamisessa ja saaneet itselleen uusia kenttäalueita ja väyliä. Käsittelyssä syntyneet metallijakeet eli noin 2 500 t rautametalleja ja noin 1 000 t arvometallikonsentraattia on toimitettu edelleen jalostettavaksi ja uudelleenkäytettäväksi. Puhutaan siis todellakin merkittävistä määristä myös metallien ja kiviaineksen osalta!

Kiertotalouden osaajia on maassamme useita. Vielä kun saamme kunnat ja kaupungit luomaan kiertotaloudelle suotuisan ympäristön ja rakenteet, niin yrityksillä on oikeasti edellytykset rakentaa kannattavaa liiketoimintaa kiertotalouteen pohjautuen. Tätä aihepiiriä käsiteltiin ReThink - kiertotalousseminaarissa Westenergyllä Vaasassa reilu kuukausi sitten. Seminaarissa oli rento tunnelma päättäjien ja toimijoiden välillä. Yhteistyö on aluillaan ja kontaktit luotu - nyt on vaan siirrettävä puheet teoiksi.

Vuoden lopussa tulee aina pohdittua mennyttä vuotta ja tapahtumia. Syksyn asiakastyytyväisyyskyselymme keräsi paljon vastauksia ja kertoi siitä, miten meillä on vuoden aikana mennyt. Yleisesti voin todeta, että olemme onnistuneet luomaan luotettavat suhteet asiakaskuntaamme. Joustava, luotettava ja nopea – niistä meidät tunnetaan! Kehityskohteita nousi myös esille ja suunnitellessamme tulevaa otamme nämä työlistan kärkeen. Tiedottamista olemme jatkuvasti lisänneet, mutta vielä on tehtävää. Myös käsittelytoimintojen osalta saimme kehittävää palautetta. Meidän tulee olla tehokkaampia ja tehostaa asiakasyhteydenpitoa kentän ja asiakkaan välillä. Ensi vuoden edetessä tulemme kysymään teiltä palautetta onnistumisestamme – joten olehan kuulolla, niin saadaan juttu rullaamaan entistä paremmin!  

Joulu on parin päivän päästä. Joulupukille olen heittänyt toiveen Riku Rantalan ja Tuomas ”Tunna” Milonoffin uuden kirjan ”Selviytymisopas – maailma muuttuu, näin jäät henkiin” osalta. Olen siis päättänyt jäädä joulun herkuttelusta ja vetelehtimisestä henkiin ja palata blogini ääreen taas tammikuussa.

Kiitos antoisasta vuodesta kanssanne ja oikein hyvää joulun aikaa! 
Riina Rantsi

Riina Rantsi

Riina on työskennellyt Erityisjätteellä yli 10 vuotta, joista alkuvuodet aiemman omistajan Niska & Nyyssönen oy:n työntekijänä. Tätä ennen Riina on toiminut konsulttina Fundus oy:ssä ja WSP Environmental oy:ssä. Riinan väitöskirja pilaantuneiden maiden kunnostuksesta erityisesti ampumaradoilla ja kyllästämöillä valmistui vuonna 2002 Helsingin yliopistosta. 

Kasalla-blogin tarkoituksena on tuoda esille ajankohtaisia asioita pilaantuneiden maiden ja vaarallisten jätteiden käsittelystä sekä jätteenpolton pohjakuonien käsittelystä ja hyödyntämisestä. Riinan toiveena on saada aikaan vuorovaikutteista keskustelua onnistumisista ja kehitystä vaativista asioista - avoimesti ja asiallisesti.

"Jätehuolto ja erityisesti pilaantuneet maat sekä materiaalien hyötykäyttö on ollut intohimoni jo yli 20 vuotta. Erityisjätteellä tärkeimpänä olen pitänyt sitä, että saisin tartutettua oman intohimoni ja paloni työntekijöihin. Tässä olen mielestäni onnistunut. Nyt toivon sitä samaa teidän blogia seuraavien kanssa - luodaan yhdessä uutta."

 

Ota yhteyttä Riinaan

 
 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla toiminnastamme ja alaan liittyvistä uusista tuulista.